Daarom de Douane
Nederland komt verder. Door de Douane
Een financieel gezond Nederland en een veilig Europa. Dat is waar de Douane aan werkt. Douaniers houden onveilige en andere ongewenste goederen tegen bij ons deel van de buitengrens van de Europese Unie. En we dragen bij aan een sterke economie, onder andere door oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Voor inwoners, bedrijven en het (inter)nationale belang. De Douane is een organisatie met een rijke traditie én een stevige ambitie. We doen ons werk op heel veel plekken: aan de grens, op havens en vliegvelden en in het binnenland. Maar natuurlijk ook op kantoor.
Samenleving beschermen
We houden toezicht op goederen die de buitengrens van de Europese Unie over gaan, om Europa en zijn inwoners te beschermen. We letten daarbij vooral op zaken die te maken hebben met veiligheid, gezondheid en milieu. Veel zaken mogen gewoon de grens over. Maar soms alleen als de juiste papieren aanwezig zijn, zoals bij vlees, dieren en planten. Dat checken we dan. Sommige dingen mogen het land nooit in. Drugs zijn een bekend voorbeeld. Met onze controles beschermen we vaak ook landen buiten Europa. Bijvoorbeeld met onze controles op de illegale uitvoer van afval naar Afrika en Azië.
De Douane is overal
Het douanewerk gaat zo veel mogelijk automatisch. Maar voor een belangrijk deel is het mensenwerk. We hebben ruim 6.000 douanemedewerkers. In allerlei functies: van uitvoerend tot strategisch, van klantcontact tot ICT. Ongeveer de helft is boa, buitengewoon opsporingsambtenaar. Deze medewerkers doen het fysieke toezicht, dus de controles op locatie. Ze werken in uniform en dragen soms een (vuur)wapen. Ze mogen onder andere in schepen, vliegtuigen, containers en koffers kijken. Veel medewerkers hebben een specialisme. Ze weten alles over bijvoorbeeld beschermde diersoorten, hout, horloges, namaakspullen, accijns of kunst.
Jouw werkomgeving
De Douane houdt toezicht op goederen die de buitengrens van de Europese Unie over gaan. Maar dat is niet het enige wat we doen. We werken op verschillende manieren aan een veilig en welvarend Nederland en Europa.
Slim werken, samenwerken, dienstverlening en zorgen voor evenwicht tussen controleren en faciliteren. Dat is hoe we ons werk doen. We controleren op verschillende manieren. We zorgen ervoor dat burgers en bedrijven de regels kennen. En zich er makkelijk aan kunnen houden door begrijpelijke informatie, duidelijke procedures en makkelijke systemen. We controleren de aangiftes van goederen en andere documenten, zoals vergunningen en ontheffingen. En we controleren de goederen zelf.
Verder controleren we de administraties van bedrijven, bijvoorbeeld om te kijken of ze wel alle goederen hebben aangegeven. We houden toezicht in havens, op vliegvelden en langs de kust. Om ons werk te kunnen doen, hebben we onder andere een eigen laboratorium, boten, honden, scanners, een drone-team en een duikteam. Al onze controles vullen elkaar aan en versterken elkaar.
-
Dit kun je doen bij de Douane
De Douane biedt zeer uiteenlopend werk, door heel Nederland. Bij de Douane kun je aan de slag binnen verschillende vakgebieden onder andere het fysiek toezicht, de aangiftebehandeling, klantmanagement of bij het Douane Landelijk Tactisch Centrum (DLTC).
-
Douane opleiding
Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat in je functie krijg je een uitgebreid inwerktraject en een interne opleiding. Meer weten? Lees hier alles over de Douane opleiding.
-
Veelgestelde vragen
Heb je vragen? Kijk bij de veelgestelde vragen. Wie weet kunnen we je zo alvast verder helpen.
Slim werken
Er komen onvoorstelbaar grote hoeveelheden goederen de grens over. En dat worden er steeds meer. Daarom moeten we ‘slim’ werken. We verzamelen informatie uit allerlei bronnen en verrijken de gegevens met onze kennis van goederen. Zo bepalen we waar de grootste risico’s zijn en zetten daar gericht onze controles in. Bij onze controles gebruiken we onder andere scan- en detectieapparatuur. Dit zijn middelen die opnames maken van de inhoud van bijvoorbeeld een koffer of container. Dit helpt ons om een goede inschatting te geven of het nodig is om uitgebreider te controleren. We hebben op de Maasvlakte bij Rotterdam onder andere een grote scanner die een complete vrachtwagen met container in één keer kan scannen. Ook hebben we bij de in- en uitgangen van de haven van Rotterdam en op Schiphol detectiepoorten staan die automatisch radioactieve straling meten. We blijven constant werken aan steeds slimmere technologieën en methodes.
Samen met het onderwijs, het bedrijfsleven en de wetenschap testen we veelbelovende technologieën, bijvoorbeeld voor scan en detectie. Kunstmatige intelligentie, blockchain, sensortechnologie, algoritmes en autodetectie: we zijn er of gaan ermee aan de slag. We hebben steeds meer bronnen en beschikbare gegevens, en dus steeds meer mogelijkheden om die data effectief te gebruiken en verrijken.
Kom jij werken bij de Douane?
De Douane is regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s voor onder andere Schiphol en de Rotterdamse haven, maar ook op andere locaties in Nederland. Want de grens is allang niet meer de enige plaats waar wij onze werkzaamheden verrichten. Benieuwd naar jouw mogelijkheden?