'Als IT-auditor kijk ik naar de eisen waaraan bedrijven moeten voldoen op het gebied van informatiebeveiliging.'

‘Een paar jaar geleden kwam ik als hbo-student Fiscaal Recht en Economie terecht bij de Douane. Ik had destijds al een bijbaantje in de haven en was nieuwsgierig naar wat daar allemaal gebeurde. Een half jaar lang werkte ik als stagiair bij de afdeling klantmanagement. Bedrijven in de haven vragen vergunningen aan om hun douaneproces te vereenvoudigen. De naleving van die vergunningen moet om de zoveel tijd worden gecontroleerd door administratieve controlemedewerkers en IT-auditors.

Afwisselend en dynamisch

Tijdens mijn stageperiode ondersteunde ik de administratieve controles. We gingen daarvoor in teams bij klanten op bezoek om de logistieke administratie te controleren. Die klantbezoeken vond ik het leukst; het maakte het werk afwisselend en dynamisch. We bezochten verschillende bedrijven die de meest uiteenlopende goederen importeren van over de hele wereld. Van kleine printplaatjes tot aan grote machines. De complexe Europese wetgeving die daarbij kwam kijken vond ik heel interessant.

Intern meer leren

Na mijn afstuderen ben ik voltijd bij de Douane gaan werken. Ik startte als aangiftebehandelaar, maar wilde al snel weer doen wat ik tijdens mijn stageperiode deed. Daarom volgde ik een interne opleiding tot administratieve controlemedewerker bij de Rotterdamse haven. Tijdens een van de controles maakte ik kennis met Electronic Data Processing (EDP), een ander, meer technisch douanespecialisme dat de administratieve controles ondersteunt door de beheersingsmaatregelen die in de automatisering zijn geïmplementeerd te controleren. Ik zag IT-auditors te werk gaan en dacht: dat is pas interessant. Ik heb daarom een interne opleiding tot IT-auditor gevolgd. Een pittig traject, maar heel leerzaam en daardoor leuk om te doen.

“De focus ligt op automatisering: welke beheersingsmaatregelen zijn er getroffen om de juistheid en volledigheid van informatie te bewaken?”

Van administratie- naar datacheck

Als IT-auditer kijk ik naar de eisen waaraan bedrijven moeten voldoen op het gebied van informatiebeveiling. Dus: worden de data goed bewaard en beveiligd? Dat is enorm belangrijk voor de bedrijfscontinuïteit, maar ook voor de werkzaamheden van de Douane. De focus ligt op automatisering: welke beheersingsmaatregelen zijn er getroffen om de juistheid en volledigheid van informatie te bewaken? Een collega zei ooit: eigenlijk gaat het om de automatisering van de controle en de controle van die automatisering. Als bedrijven de benodigde beheersingsmaatregelen in de automatisering hebben geïmplementeerd, waardoor de logistieke administratie juist én compleet is, kunnen vergunningen afgegeven worden.

Interessant vakgebied

De Douane is voor mij dé werkplek, omdat ik het vakgebied enorm interessant vind. Ik bezoek de grootste bedrijven en mag binnenkomen om te ontdekken hoe het er allemaal aan toegaat. De sfeer tussen collega’s onderling is daarnaast altijd goed en gezellig; iedereen heeft respect voor elkaar en is bereid om te helpen. Je kunt bij al je collega’s – jong en oud – met vragen terecht. De komende drie jaar wil ik me als IT-auditor in de praktijk verder ontwikkelen. Het volgen van een master in IT-auditing behoort tot de mogelijkheden. Ik wil hoe dan ook bij de Douane blijven werken. Hier voel ik me thuis.’