'Ik ben een echte doener die graag met mensen werkt en van actie houdt. Bij de Douane ben ik dus precies op mijn plek.'

Verola, Medewerker Schiphol Passagiers bij de Douane

‘Ik check op Schiphol reizigers en hun bagage. Als ik vermoed dat er iets niet klopt, dan onderzoek ik dat. Of het nu gaat om drugs, zwart geld, smokkelwaar of verboden souvenirs: ik spoor het op met alle middelen en mensen die ik daarvoor beschikbaar heb. Dat geeft me echt een kick!

Veiligheid voorop

In verband met de veiligheid hoor ik ‘s ochtends pas waar ik die dag werk en wat ik ga doen. Dat kan van alles zijn: geldcontroles, vluchten controleren die een hoger risico op drugssmokkel hebben, of koffers checken in de kelder. Maar ik controleer ook passanten bij de uitgang van Schiphol. Ik heb de bevoegdheid om bagage te doorzoeken, passagiers te vragen hun zakken te legen, in hun portemonnees te kijken en ze te fouilleren. En ik kan hun persoonsgegevens opvragen, of informatie over hun werk- of financiële situatie. Vertrouw ik iets niet, dan bel ik mijn specialistische collega's, de marechaussee, FIOD, of – bij het vermoeden van terrorisme – een speciale eenheid. Want ook hier staat veiligheid voorop.

Geen dag of passagier hetzelfde

Ik ben een echte doener die graag met mensen werkt. Mijn dagen vliegen gewoon voorbij. Ik voer controles uit, handel eventuele bevindingen af en ben opeens uren verder. Elke passagier heeft een ander karakter en daar moet je op in kunnen spelen. Bovendien is geen werkdag hetzelfde en ook daarin moet je kunnen schakelen.

Van veel markten thuis

Schiphol is een bijzondere plek om te werken. Ook ik maak weleens gekke dingen mee. Zo was er eens een dame die vanuit Scandinavië via Duitsland naar China wilde vliegen. Helaas was ze in het verkeerde vliegtuig gestapt en op Schiphol terechtgekomen. Zij beheerste het Engels niet en wij spraken geen Chinees. Met handen en voeten kwamen we er uiteindelijk samen uit. Misschien is het niet mijn verantwoordelijkheid, maar je gaat wel helpen als je kan. We zijn per slot van rekening dienstverleners.

“Ik ben een echte doener die graag met mensen werkt en van actie houdt. Bij de Douane ben ik dus precies op mijn plek.”

Supergoed geregeld

Vroeger werkte ik bij een bank, waar ik meestal achter een computer zat. Voor wat meer actie en betere doorgroeimogelijkheden stapte ik over naar de Douane. Inmiddels ben ik bijna vijftien jaar verder en vind ik mijn werk nog steeds ontzettend leuk en afwisselend. Ik ben weer gaan studeren en heb een juridisch-administratieve mbo-opleiding afgerond. Die geeft me een bredere kijk op mijn werk. Het diploma is ook handig als ik over zou willen stappen maar ook binnen de Douane kan ik me verder specialiseren. Bijvoorbeeld in het werken met opsporingshonden.

Een mooie mix van mensen

Niet alleen mijn werk is leuk. Ook de mensen zijn heel relaxed. Ons team is een goede mix van mannen en vrouwen. En we gaan heel open en collegiaal met elkaar om. Als je een keer vrij wil nemen en dat komt eigenlijk niet zo goed uit, dan is er als altijd wel iemand die zijn vrije dag met je wil ruilen.’