Het spitten en speuren in de gegevens en kenmerken van al die postpakketjes, daar word ik echt enthousiast van.'

Tineke, Medewerker Douane bij het landelijk tactisch centrum Schiphol

‘Enig idee hoeveel postpakketjes er via Schiphol Nederland binnenkomen? Dat is echt massaal. En die goederenstroom neemt vanwege de particuliere internetverkoop alleen maar toe. Het zou natuurlijk gekkenwerk zijn om al die zendingen stuk voor stuk te checken, om te beoordelen of ze wel of niet door mogen. En precies daarvoor voer ik risicoanalyses uit en stel ik kenmerkprofielen op.

Verdachte pakketjes

Ons team operationele intelligentie ondersteunt de afdeling pre-arrival van de Douane op Schiphol. Ik zie ontzettend veel goederen de grens passeren. Niet fysiek, maar op papier en in de vele douanesystemen. Met die gegevens ga ik zitten puzzelen. Zie ik bepaalde verbanden? Of zijn er meldingen van verdachte pakketjes? Dan analyseer ik die om een profiel op te stellen. Komt er dan nog een keer een poststuk met die specifieke kenmerken binnen, dan plopt er automatisch een waarschuwing op in de systemen.

Hier klopt iets niet

Het spitten en speuren in de gegevens en kenmerken, daar word ik echt enthousiast van. En we werken ook op basis van signalen. Bijvoorbeeld een telefoontje uit Australië dat er in een pakketje xtc is aangetroffen en dat ze vermoeden dat het uit Nederland komt. Dan starten we een onderzoek naar de afzender en de kenmerken van de zending. Via ConnectPeople, een soort interne Facebook, houden we ook de collega’s in het land op de hoogte, zodat ook zij gerichter kunnen controleren. Boeken we resultaat, een score noemen we dat, dan zijn we echt blij met z’n allen.

Net dat stapje extra

Bij de Douane is geen dag hetzelfde. En het mooie is: er zijn ontzettend veel verschillende werkplekken. Als je belangstelling en inzet blijft tonen en net even dat stapje extra wilt doen, dan is er van alles mogelijk. Zo zijn er talloze opleidingsmogelijkheden. Als je om je heen blijft kijken en zo nu en dan iets anders gaat doen, ontwikkel je je tot een ervaren allrounder.

“Het spitten en speuren in de gegevens en kenmerken van al die postpakketjes, daar word ik echt enthousiast van.”

Veel dienstjaren

Ik ben lang geleden bij de Douane begonnen, eerst in de buitendienst, en heb toen allerlei opleidingen gevolgd. Verhoortechnieken, zelfverdediging, schieten, surveilleren. Voor het werk dat ik nu doe kun je bijvoorbeeld een analistenopleiding volgen. Voor mij was dat niet per se nodig. Met mijn ervaring weet ik precies waar de buitendienst op let en wat risicogoederen zijn. En in de jaren die ik bij toepassingsbeheer werkte, heb ik geleerd met data om te gaan en verschillende systemen te openen.

Samen eten of naar het theater

Al mijn collega’s zijn fanatiek in hun werk en ondersteunen elkaar. Hoe zie jij dit? Hoe zou jij dit oplossen? Bepaalde informatie zit soms gewoon in je hoofd, dus het is goed om te blijven sparren. Ook buiten het werk gaan we goed met elkaar om: we gaan samen eten of naar het theater. En weet je, als je privé even moeilijk komt te zitten, dan heb je aan de Douane als werkgever echt een fijne. De organisatie is dan heel schappelijk en geeft je alle ruimte die je nodig hebt. Echt superfijn.’