'Ik werk niet voor niets al zo lang bij de Douane. Het is nooit saai. Er gebeurt elke dag wel iets.'

Rob, Medewerker Douane

‘Vraagbaak. Ja echt, zo heet mijn functie. Voor mijn collega’s van fysiek toezicht ben ik de specialist, zeg maar gerust vakidioot, als het gaat om de Wet wapens en munitie, intellectueel eigendomsrecht en strategische goederen. Het onderscheppen van bijvoorbeeld namaakproducten is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Die wereld van namaak vind ik ontzettend boeiend. Kijk, een merkshirtje in Turkije kopen is vrij onschuldig. Maar wereldwijd gaat het om vele containers vol namaakgoederen, daar zitten grote criminelen achter.

Speelgoed of look-a-like-wapens?

Wist je dat een schip dat hier de haven binnenvaart wel twintigduizend containers bevat? Niet te doen natuurlijk, om die allemaal te controleren. De collega’s van fysiek toezicht werken daarom op basis van risicoanalyses. Stel, er komt een schip uit China binnen en volgens de papieren zitten er ‘gun toys’ in een container. Dan weten we dat het slim is om die te checken. Want het kunnen zomaar speelgoedwapens zijn die niet van echt te onderscheiden zijn. Die zijn in Nederland verboden. Worden die look-a-like-wapens aangetroffen? Dan word ik gebeld. Ik beoordeel of het om verboden goederen gaat, en zo ja, dan stel ik een proces-verbaal op. Ik controleer ook andere producten, zoals de strategische goederen of goederen die onder de sanctiemaatregelen vallen. En ik kijk of ingediende documenten naar waarheid zijn ingevuld.

“Ik werk niet voor niets al zo lang. Het is nooit saai. Er gebeurt elke dag wel iets.“

Uniek team

Ons VGEM-team – VGEM staat voor veiligheid, gezondheid, economie en milieu – is uniek binnen de Douane. We zijn met ruim twintig vraagbaken, ieder met een eigen specialisme, bijvoorbeeld overbrengen afvalstoffen of natuur en welzijn. Een aantal collega’s van fysiek toezicht in het land doet deze VGEM-werkzaamheden erbij. Maar hier, in die enorme Rotterdamse haven … Hier komen ongeveer dertien miljoen containers per jaar binnen!

Er gebeurt elke dag wel iets

Ik word echt enthousiast van mijn werk. Het is nooit saai, er gebeurt elke dag wel iets. Ik werk niet voor niets al zo lang bij de Douane. Eerst begon ik als ambtenaar bij de douaneloodsen. Na verschillende functies en opleidingen kwam ik in het nieuwe niet-fiscale douaneteam terecht, in het cluster namaak, waar ik me verder heb gespecialiseerd.

Speurhond op het schoolplein

In al die jaren heb ik zoveel ervaring opgedaan met controles, dat ik daar nu les in geef. Op Schiphol breng ik collega’s de kunst van het scannen bij. Wat zie je nu precies op het beeld? En wat betekenen die kleuren op de scan? Ook leuk: heel af en toe geef ik voorlichting op scholen, aan kinderen van groep 8. Dan neem ik van alles mee, een look-a-like-wapen, een slagtand of een nep-iPhone, om te laten zien wat ze vooral niet moeten kopen op vakantie. Zo’n les wordt altijd interactief afgesloten, compleet met een speurhond op het schoolplein.

Ontwikkelen en doorgroeien

Het mooie van werken bij de Douane: als je je ergens kunt ontwikkelen en doorgroeien, dan is het hier wel. Rouleren wordt gestimuleerd, dat is goed voor je ontwikkeling. Qua sfeer zit het ook goed, op het werk maar ook daarbuiten. We gaan geregeld spontaan een hapje eten met elkaar. En eens in het jaar gaan we erop uit. Boogschieten, schilderen, kanoën. Maakt niet uit wat, het is altijd gezellig.’