'Van kleine havenbedrijven tot multinationals, ik kom overal over de vloer.'

René, IT-auditor bij de Douane

Hard werken, hard leren

Ik heb HEAO Accountancy gedaan. Na mijn diploma wilde ik gaan werken en de RA-opleiding doen, dat kon bij de Accountantsdienst van de Gemeente Rotterdam. Ik werd assistent accountant, werkte vier dagen en op vrijdag volgde ik colleges. Pittige opleiding, maar een heel leerzame tijd.

Nooit aan de Douane gedacht

Het werk was leuk, ik hielp mee bij de controle van financiële verantwoordingen binnen de gemeente en richting Ministeries. Ik heb er jaren met veel plezier gewerkt, maar de jaarlijkse cyclus waar je onderdeel van bent, is wel steeds vergelijkbaar. Het werd tijd voor een volgende stap. Gelukkig was ik ook bijna klaar met de RA-opleiding, moest alleen nog mijn scriptie afronden op Nyenrode.

“Van kleine havenbedrijven tot multinationals, ik kom overal over de vloer.“

Via via kwam ik op gesprek bij de Douane. Ik had echt geen flauw benul wat een accountant daar nou kon doen. Ik dacht bijvoorbeeld dat je een hele interne rol hebt bij de Douane, maar het tegendeel is waar. Je hebt een rol in het toezicht op ondernemingen die werken met de Douane, in mijn situatie in de hele Rotterdamse haven. Alles wat met grensoverschrijdend goederenverkeer te maken heeft van buiten de EU naar binnen en vice versa. Je komt dan ook bij al die ondernemingen over de vloer, hoe afwisselend en extern wil je het hebben?

Na het gesprek was ik om. Ik heb de financiële verslaglegging achter me gelaten en ben in de dynamische wereld van de Douane gestapt, en tot op de dag van vandaag heb ik er geen spijt van.

Een andere manier van werken

We zijn bij de Douane van gegevensgericht controleren naar een meer systeemgerichte aanpak gegaan. Hoe heeft een bedrijf zijn voor de Douane relevante processen ingericht? Heeft de Douane voldoende vertrouwen in de interne beheersing hierbij? Deze ontwikkeling is ook nodig om het toezicht op steeds omvangrijkere goederenstromen bij te kunnen benen. De Douane heeft hierbij ook een dubbelrol. Enerzijds goederen controleren en stoppen. Anderzijds goederen ongehinderd doorlaten. Je werkt bij de Douane ook in het belang van de Nederlandse economie. Als IT-auditor kun je hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Ik werk hier in teams met verschillende douanespecialisten, dat maakt het ook heel afwisselend. Omdat ik zelf eerst als accountant binnen toezicht heb gewerkt, kan ik nu ook helpen een brug te slaan tussen controlespecialisten en IT-audit.

Geen dag hetzelfde

De rol van automatisering is de laatste tien jaar enorm toegenomen en nog steeds volop in ontwikkeling. Ik kreeg een paar jaar geleden de kans om de opleiding IT-Auditing te volgen aan de Erasmus Universiteit, die heb ik dan ook met beide handen aangegrepen. Zo’n opleiding volgen, dat is toch mooi dat dat kan? Na afronding van het theoretische deel van de opleiding heb ik in de jaren erna ook voldaan aan de vereisten qua werkervaring om ingeschreven te worden als RE.

In mijn huidige rol als IT-auditor ben ik minder bezig met financiële verantwoording, meer met logistieke processen, en dan met name de interne beheersing ervan en de data die dit oplevert. Je komt bij multinationals over de vloer, maar ook bij kleine havenbedrijven. Je leert echt schakelen tussen mensen en bedrijfsculturen. De wereld van een multinational is een totaal andere dan die van een klein bedrijf dat bijvoorbeeld in import en export van metalen doet. Maar dat houdt je werk alleen maar afwisselend. De ene week ben je vooral op bedrijfsbezoek, de andere week zit je meer op kantoor om uit te werken. Daarnaast heb ik ook een interne rol als coach en reviewer. Naast m’n werk breng ik graag tijd door aan het strand van Hoek van Holland. Ik woon daar gelukkig lekker dichtbij, ben er zo. Ik ga ook graag ’s avonds na het werk nog even naar de fitness. Met 36 uur werken in de week kan ik dat ook allemaal prima combineren. Niet dat ik op die 36 uur let hoor, ik werk vaak eerder meer uren per week dan minder. Maar vrijheid van werken en verantwoordelijkheid gaan hier hand in hand, dat vind ik heel prettig.

Mijn toekomst? Nou, de ontwikkelingen op het gebied van IT bij zowel de bedrijven waar ik kom in de Rotterdamse haven als bij de Douane zelf zijn volop in beweging, dus voorlopig zit ik hier helemaal goed.’