'Ik heb me bij de Douane mogen ontwikkelen en heb nog iedere dag plezier in mijn werk.'

Patrick, scancoördinator bij de Rijks Inspectie Terminal in de haven van Rotterdam

"Tussen het Verenigd Koninkrijk en ons werkterrein ligt niet meer dan een grote plas water. En toch voelt de haven van Rotterdam als het uiteinde van de wereld. Hier komt handelswaar binnen en wordt het uitgevoerd. Zijn er aanwijzingen dat een zeecontainer verdachte producten bevat? Dan moet die nader gecontroleerd worden en komt ‘ie bij ons terecht op de Maasvlakte, bij de Rijks Inspectie Terminal. Alle containers die zijn geselecteerd voor een scancontrole, worden door een van onze scanmiddelen gescand. Soms zijn dat er 80 op een dag, dan weer 180. De politie weet ons ook steeds vaker te vinden voor het scannen van diverse vervoersmiddelen of verdachte containers. Dat maakt het werk divers. Ook leuk: we krijgen regelmatig zowel nationaal als internationaal bezoek omdat onze scanunit wereldwijd hoog staat aangeschreven."

“Ik heb me bij de Douane mogen ontwikkelen en heb nog iedere dag plezier in mijn werk. Met dank aan de afwisseling én de leuke collega’s.”

Van allround scanmedewerker tot scancoördinator

"Mijn werk varieert van beelden analyseren tot fysieke controles van goederen in de Rijks Inspectie Terminal. Op andere momenten let ik er als system operator op dat er bij het maken van scans niemand door het stralingsgebied loopt. Dan weer ben ik als checkout-operator verantwoordelijk voor wie en wat er op en van het terrein gaat. Echt niemand komt het terrein op zonder dat wij weten wie het is en wat hij of zij komt doen. Die verschillende rollen maken mijn werk als allround scanmedewerker zo leuk. En je hebt ook ontwikkelingsmogelijkheden: zo ben ik onlangs scancoördinator geworden en kunnen collega’s bij mij terecht voor vragen."

“Werken bij de Douane is bijzonder: je werk haalt regelmatig het nieuws.”

Regelmatig in het nieuws

"In de haven is altijd wat te beleven. Werken bij de Douane is dan ook bijzonder: je werk haalt regelmatig het nieuws. Zoals de onderschepte container met 90.000 flessen Russische wodka, vermoedelijk bestemd voor de Noord-Koreaanse Kim Jong-un en zijn legerleiding. Maar er zijn natuurlijk ook zaken waar we niet over mogen praten. Werken bij de Douane betekent ook dat je een geheimhoudingsplicht hebt en discreet omgaat met de informatie die je krijgt. Overigens is het niet altijd foute boel wanneer wij een afwijking signaleren, hoor. Niet alles is wat je denkt dat het is, vaak is er zelfs een hele logische verklaring en blijkt de afwijking in de geselecteerde container iets heel onschuldigs te zijn."

Plezier in mijn werk

"Ik zou voorlopig geen ander werk meer willen. Achteraf ben ik blij met de stap. Ik heb me bij de Douane mogen ontwikkelen en heb nog iedere dag plezier in mij werk. Met dank aan de afwisseling én de leuke collega’s."