Het stabiliteitsonderzoek

Het stabiliteitsonderzoek

Grote kans dat een functie bij de Douane in het fysiek toezicht een (vuur)wapendragende functie is, wat een enorme verantwoordelijkheid is die wij heel serieus nemen. En waarom wij heel hoge eisen stellen aan de persoon die zo’n (vuur)wapen draagt. Of je voldoet aan de eisen om een vuurwapen te dragen, wordt onderzocht in het zogenaamde stabiliteitsonderzoek, dat bestaat uit een aantal onderdelen.

 
Vragenlijsten

Voor de dag van het onderzoek, vul je thuis twee vragenlijsten in waarin je mentale weerbaarheid én persoonlijkheid aan de orde komen. Het invullen van die vragenlijsten duurt ongeveer 15 minuten.

Ingrijpende gebeurtenisvragenlijst

In de ochtend of middag vul je op de locatie waar dat onderzoek plaatsvindt de ingrijpende gebeurtenisvragenlijst in. In die lijst staan vragen die gaan over jouw persoonlijk leven en over de (ingrijpende) gebeurtenissen daarin. Het is een lijst die je zo eerlijk mogelijk moet invullen. Het invullen van die vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Daarna speel je een rollenspel én daarna ga je naar het interview met de psycholoog die het stabiliteitsonderzoek  uitvoert. 

Rollenspel

In het rollenspel word je geconfronteerd met een lastige situatie. Je bereid je daar eerst tien minuten op voor en daarna vindt het spel plaats dat ook ongeveer tien minuten duurt. Na afloop van het rollenspel krijg je kort de gelegenheid om stoom af te blazen. 

Interview met psycholoog

In dit gesprek praat je ongeveer 1,5 uur met de psycholoog over jouw antwoorden in de ingrijpende gebeurtenisvragenlijst. Je praat over jouw leven en persoon én over hoe jij met (ingrijpende) gebeurtenissen in jouw leven bent omgegaan. We gaan diep in op wat ter sprake komt en er wordt gesproken over écht lastige situaties. Je kan je niet echt voorbereiden op dit gesprek: het is het beste om gewoon jezelf te zijn.

De uitslag

De uitslag van het stabiliteitsonderzoek ontvang je binnen tien werkdagen en kan positief, tijdelijk negatief óf negatief zijn. Bij een positieve uitslag ontvang je een opdrachtgeversrapport waarin uitsluitend de uitslag is vermeld en jij beslist of je die uitslag deelt met de opdrachtgever. Bij een tijdelijk negatieve of negatieve uitslag ontvang je naast dat opdrachtgeversrapport, ook een kandidaatsrapport met een toelichting op de uitslag. Dat laatste rapport hoef je niet te delen met de opdrachtgever: alleen het opdrachtgeversrapport wordt gedeeld

Vertrouwelijkheid

Natuurlijk vindt de Douane het heel belangrijk dat het stabiliteitsonderzoek strikt vertrouwelijk en integer plaatsvindt: wij onderwerpen ons dan ook aan de NIP-code waarin alle hiervoor geldende principes zijn vastgelegd.