Het beweging- en fitheidsonderzoek

Laat jezelf zien

In dit onderzoek staat ‘het jezelf laten zien’ centraal. Je wordt tijdens de oefeningen beoordeeld op beweging in het algemeen en op houding, gedrag, doorzettingsvermogen én jouw leervermogen. Het onderzoek vindt plaats op locatie, duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en bestaat net als het stabiliteitsonderzoek uit een aantal onderdelen.

 

Introductie, warming-up en coördinatieoefeningen

Tijdens de introductie hoor je wat er van je wordt verwacht. Je krijgt een rug- of borstnummer en samen met ongeveer 20 andere kandidaten ga je aan de slag. Onder leiding van twee of drie docenten geweldbeheersing doe je een warming-up met daarin specifieke coördinatieoefeningen.

Aanhouding- en zelfverdedigingsoefeningen

In een aantal oefeningen die je met één of meerdere andere kandidaten uitvoert, wordt beoordeeld hoe je jezelf handhaaft als je trappen en stoten uitdeelt óf zelf ontvangt en hoe behendig en beweeglijk je bent tijdens het tikspel. Enige affiniteit of bekendheid met een vecht- of zelfverdedigingssport is daarom zeker in je voordeel.

Krachtoefeningen

De krachtoefeningen bestaan uit push-ups, hip hops (zijwaarts springen over een obstakel) en je sprint vijf keer een afstand van tien meter. Uiteraard is hiervoor enige (basis)conditie vereist.

Shuttle run

Het laatste onderdeel van het onderzoek is de shuttle run (soms beter bekend als de piepjestest). De shuttle run test vereist een zware maximale inspanning. Bij de shuttle run ren je heen en weer tussen twee evenwijdige lijnen die 20 meter uit elkaar liggen. Je start in een rustig tempo van ongeveer acht kilometer per uur en je tikt met je voet iedere keer de lijn aan. Het tempo wordt iedere minuut verhoogd met 0,5 km/u door de pauze tussen de geluidssignalen iedere minuut te verminderen. Jouw test eindigt als je - op het moment dat het geluidssignaal klinkt - twee keer achter elkaar meer dan drie meter van de 20-meterlijn bent verwijderd. Voor zowel de krachtoefeningen als de shuttlerun zijn criteria vastgelegd op basis van geslacht en leeftijd.

Eindoordeel

Na afloop van alle oefeningen stellen de docenten gezamenlijk een eindoordeel op. Het schriftelijk eindoordeel, dat een positief of negatief advies kan bevatten ontvang je binnen twee werkdagen per e-mail en ook de Belastingdienst/Douane ontvangt dit eindoordeel. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op dit beweging- en fitheidsonderzoek, kun je het beste een (hard)loopschema volgen en dat, misschien zelfs samen met anderen op straat, het veld of in het bos uitvoeren. Dat is beter dan op de loopband in de sportschool. En ook op internet kun je natuurlijk allerlei tips en tricks vinden om je voor te bereiden op het beweging- en fitheidsonderzoek. Wat denk je? Gaat het jou lukken om groen licht te krijgen?