Het beweging- en fitheidsonderzoek

Laat jezelf zien
In dit onderzoek staat ‘het jezelf laten zien’ centraal. Je wordt tijdens de oefeningen beoordeeld op beweging in het algemeen en op houding, gedrag, doorzettingsvermogen én jouw leervermogen. Het onderzoek vindt plaats op locatie, duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en bestaat net als het stabiliteitsonderzoek uit een aantal onderdelen.
Deel 1 - Warming-up
In deel 1 doen we een warming-up en kijken we naar je algehele fitheid. Van de huppelpas tot knieheffen en van de aansluitpas tot de kruispas: er komen verschillende oefeningen voorbij om jouw spieren op te warmen voor het beweging- en fitheidsonderzoek.
Na de warming-up ben je klaar voor deel twee: Kracht.
Deel 2 - Kracht
De krachtoefeningen bestaan uit push-ups, hip hops en sprinten. Hiervoor is enige (basis)conditie vereist.
Het vereiste aantal oefeningen per geslacht en leeftijd staan hieronder benoemd.
-
Push up - vereisten
-
Hip Hop - vereisten
-
Sprinten - vereisten
Deel 3 - Trappen & stoten
Dit onderdeel voer je uit in tweetallen. Hierbij wordt beoordeeld hoe je jezelf handhaaft als je trappen en stoten uitdeelt óf ontvangt.
Je oefent eerst met een aantal stoottechnieken en daarna met een aantal traptechnieken. Goed om te weten is dat het niet gaat om hoe hard je stoot, maar of je iets doet met de aanwijzing van de docent. Zodra de docent genoeg heeft gezien, wissel je van rol.
Deel 4 - Shuttle run
Het laatste onderdeel van het onderzoek is de shuttle run (ook wel bekend als de piepjestest).
De shuttle run test vereist een zware maximale inspanning. Je rent heen en weer tussen twee evenwijdige lijnen die 20 meter uit elkaar liggen. Het doel is om precies op de piep bij de lijn te zijn. Bij elke volgende trap in de test komen de piepjes sneller achter elkaar en moet je dus steeds sneller rennen. Als je twee keer achter elkaar te laat bent voor de piep, betekent dit het einde van de test en is de trap die je als laatste hebt gehoord jouw score. De vereisten per geslacht en leeftijd staan hieronder benoemd.
Let op: haal je niet de voor jou vereiste trap, dan ben je gezakt voor het gehele onderzoek. Het is dus slim om thuis aan je conditie te werken.
-
Shuttle run - vereisten
Eindoordeel
Na afloop van alle oefeningen stellen de docenten gezamenlijk een eindoordeel op. Het schriftelijk eindoordeel, dat een positief of negatief advies kan bevatten ontvang je binnen twee werkdagen per e-mail. De Douane ontvangt dit eindoordeel ook.
Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op dit beweging- en fitheidsonderzoek kun je het beste een (hard)loopschema volgen. Dit kun je beter buiten uitvoeren dan binnen op een loopband. Vind je het lastig om jezelf te motiveren? Probeer dan samen met iemand te lopen! Ook op internet kun je allerlei tips en tricks vinden om je goed voor te bereiden.
Wat denk je? Gaat het jou lukken om groen licht te krijgen?

Bereid je goed voor op het beweging- en fitheidsonderzoek.Train je fit