'Ik kreeg zoveel terug waarvan ik vooraf alleen maar kon dromen.'

Rowena en Mark, Registeraccountants bij Douane

De Douane is actief op allerlei terrein en op allerlei locaties. Sommige daarvan springen onmiddellijk in het oog, zoals bijvoorbeeld de Douane op Schiphol, in de havens of aan de grenzen. Andere zijn minder bekend. Zoals in de aangiftepraktijk of accountancy. In Eindhoven, Arnhem, Groningen of bijvoorbeeld Rotterdam.

“Mensen hebben écht geen idee dat er registeraccountants werkzaam zijn bij de Douane. Laat staan dat ze weten wat die accountants allemaal doen. Hoe divers mijn werkzaamheden zijn. En hoeveel verantwoordelijkheid ik heb én krijg.”

Rowena praat enthousiast over haar huidige functie en tegelijkertijd ook met de nodige verbazing. Immers, ze had zelf eigenlijk ook geen idee wat de functie inhield totdat ze daar tijdens een PwC-alumni-event over sprak met een van haar nú huidige collega’s. Mark, haar collega en werkzaam in Groningen en aanwezig bij dit gesprek, is het met haar eens.

Ik kreeg zoveel terug waarvan ik vooraf alleen maar kon dromen

“Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Ik ben om me heen gaan kijken toen ik tijdens de piekperiode op één van de kantoren van de big four minimaal zo’n 50 tot 60 uur per week moest werken en mijn privé-situatie ingrijpend veranderde: ik werd vader van een dochtertje. Op dat moment merkte ik dat ik meer balans wilde tussen werk en privé. Ik ging ‘rondkijken’ en reageerde op de structureel openstaande vacature van registeraccountant bij de Douane. En als ik me eerder had verdiept in de werkzaamheden van de Douane in het algemeen en die van de registeraccountant in het bijzonder, was ook ik misschien al eerder verrast geweest.”

Beiden werken inmiddels met heel veel plezier bij de Douane Nederland. Rowena in Rotterdam Haven en Mark in Groningen.

“Zelfs tussen deze twee locaties zijn de verschillen groot.“

Onder één paraplu met onderlinge verschillen

“Zelfs tussen deze twee locaties zijn de verschillen groot. Ik werk vooral met en voor de wat kleinere klanten in het noorden van het land. Klanten met niet heel veel werknemers zoals bijvoorbeeld een lokale visserij met maar twee medewerkers.” zegt Mark. “En ik werk ook voor de Douane Groningen zelf. Dan ben ik meer gericht op onze interne processen.” Zijn collega Rowena vult aan “Ja, dat is in Rotterdam Haven dan wel anders ja. Daar werk je én voor heel kleine bedrijven, én voor grote multinationals, zoals Maersk, Stena Lines of MSC. Je weet wel de rederij die onlangs die 270 containers heeft verloren in de Waddenzee.” zegt Rowena. “Een ander groot verschil met Groningen is denk ik dat er in Rotterdam Haven sprake is van veel verschillende en heel belangrijke stakeholders, zoals de gemeente en belangenverenigingen die gebaat zijn bij een snelle doorstroom van goederen. En natuurlijk niet te vergeten het ministerie van Economische Zaken omdat in Rotterdam in- en uitvoer van heel grote volumes plaatsvindt.”

Wat voor zowel Rowena als Mark wél hetzelfde is, is dat zij zich nu allebei vooral bezig houden met de logistieke kant van de bedrijfsprocessen. Met goederenstromen. En niet, of in ieder geval veel minder met de financiële kant van die processen, zoals bijvoorbeeld met de controle van een jaarrekening van een bedrijf. Het maakt hun werkzaamheden echter zeker niet van minder groot maatschappelijk belang. “Integendeel”, zeggen Mark en Rowena volmondig en bijna tegelijkertijd. Rowena legt uit: “Het al dan niet afgeven van een vergunning is misschien nog wel van veel groter belang. Daarmee wordt namelijk bepaald of zo’n onderneming al dan niet in aanmerking komt voor douanevereenvoudigingen en daarvan kan het voortbestaan van zo’n onderneming afhangen en dús het bestaan van alle medewerkers van die onderneming. In de commerciële wereld betreft ons advies meestal ‘slechts’ het gewin of verlies van aandeelhouders. “Ja, dat klopt helemaal”, vult Mark aan. “En ook het feit dat ik nu écht toegevoegde waarde kan leveren als registeraccountant, als dé expert binnen mijn vakgebied, maakt mijn overstap naar de Douane meer dan de moeite waard. Het feit dat je zelf beslist en daarvoor eindverantwoordelijkheid draagt. Dat zie ik bij een andere organisatie niet snel gebeuren. Ken jij ze Rowena?” Rowena lacht en zegt “Nee hoor, ik zit hier ook echt uitstekend op mijn plek!”